Je kind begint volgend jaar aan een spannend avontuur. Het middelbare school leven begint en jij als ouder vindt dit uiteraard ook spannend. Om ervoor te zorgen dat je kind goed voorbereid aan deze periode begint, is het zeer aan te raden om een goede fiets aan te schaffen. Toch kan het vinden van de juiste fiets best lastig zijn. Je hebt namelijk erg veel keuze en je kind weet zelf nog niet echt hoe het is om langere afstanden te moeten fietsen. Om ervoor te zorgen dat je hierin de juiste keuze maakt, hebben wij hier het een en ander over uitgezocht.
De middelbare school zit redelijk in de buurt
Als je kind een school uit heeft gekozen die redelijk in de buurt zit, dan hoef je geen super luxe fiets aan te schaffen. De fiets moet uiteraard wel prettig fietsen, maar een doorsnee schoolfiets voldoet hier prima aan. Wel is het belangrijk dat je goed kijkt naar de bagagedrager. Er komt namelijk een zware tas achterop te liggen en de kans is groot dat er regelmatig vriendjes of vriendinnetjes achterop springen. De stevigheid is daarom voor het vinden van de juiste schoolfiets een essentieel punt om naar te kijken.
Mijn kind moet elke dag vele kilometers fietsen
Het kan ook zijn dat je kind heeft gekozen voor een school die wat verderop zit. In dat geval is het van nog groter belang om een goede fiets te regelen. Om te voorkomen dat de schoolreis te veel energie gaat kosten, kun je een elektrische schoolfiets overwegen. Hierdoor gaat er minder tijd zitten in de fietstocht en komt je kind niet helemaal bezweet aan. Zorg er wel voor dat de fiets op een veilige plek wordt geplaatst en de accu eventueel mee naar binnen wordt genomen. Daarmee voorkom je dat dit dure onderdeel gestolen wordt.
Tieners gaan vaak niet zuinig om met spullen
Als je een fiets koopt voor je zoon of dochter die naar de middelbare school gaat, is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat ze hier waarschijnlijk niet zo zuinig mee omgaan. Stoeprandje op en stoeprandje af is heel gebruikelijk onder scholieren. Houd er daarom rekening mee dat de fiets wat vaker dan normaal naar de fietsenmaker gebracht moet worden. Wordt hier niet boos om, maar probeer begrip te tonen voor de situatie. Als de fiets wekelijks naar de fietsenmaker gebracht moet worden, is het natuurlijk een ander verhaal. In dat geval is het niet meer dan terecht om boos te worden.