Hoe je je vakantiegevoel langer kunt vasthouden

Lekker genoten van een vakantie in het buitenland? Dan valt de terugkeer naar het kantoor vaak zwaar. Hier zijn enkele praktische stappen om u te helpen uw vakantie gevoel te behouden na de eerste paar uur terug op het werk!

Stap 1: Plan 'time-out's 

Opladen en persoonlijke tijd is te belangrijk om aan het toeval over te laten – het moet worden gepland. Als je consequent je week plant in plaats van alleen je dag, is het veel gemakkelijker om 'ik'-tijd in te plannen. De meeste mensen gebruiken hun dagboek als afspraakbenoeming en als er een gat is, worden er andere dingen ingeperst. Ik moedig je aan om die gewoonte tegen te gaan. Verander je dagboek in een planningstool en  zorg dat al je prioriteren in het schema worden opgenomen.

Stap 2: 'Ik' tijd is NIET egoïstisch!

Als je ooit hebt gedacht dat jezelf een time-out geven egoïstisch is, dan klopt die gedachte niet! Het is juist heel zorgzaam om te doen, voor anderen en voor jezelf. Als je opgebrand en uitgeput bent, hoe ga je dan je werk en huishouden doen?

Stap 3: Vind de juiste taal

Een leuke activiteit, maar een krappe agenda? Zeg niet meteen 'het past niet meer'. Vraag jezelf in plaats daarvan 'Hoe kan ik dit inpassen?' De kwaliteit van de vraag bepaalt de kwaliteit van het antwoord.

Stap 4: Zelfs een paar minuten per dag maakt het verschil

Vraag jezelf af: 'Als ik mezelf 30 minuten per dag geef om alles te doen wat ik wil, wat zou ik dan doen en wanneer en waar zou ik het doen?' Alleen al het idee van gewone 'ik'-tijd is energiek en opwindend (en voor sommigen is het zo ongewoon dat het in het begin eng is!) Als je een gezin of partnerschap hebt, kun je elkaar ondersteunen om deze ruimte te hebben.

Stap 5: Werk en prive scheiden

Dit is een van de moeilijkste problemen voor bedrijfseigenaren, en nog uitdagender als familieleden ook in het bedrijf werken. Het probleem is dat doorgaan een gewoonte wordt. Beslis over een actie met de tekst 'we zijn klaar voor vandaag'. Het kan zijn het uitschakelen van de computer, het sluiten van de deur van het thuiskantoor of een humoristisch strafsysteem (zoals een Boetepot) als het werk na een vaste tijd wordt besproken. De onderstaande lijst bevat een aantal andere technieken.

Stap 6: Leg de herinneringen vast

Wil je nog lang nagenieten van je vakantie? Maak dan een fotoalbum van de reis. Fotoboeken zijn de perfecte manier om herinneringen vast te leggen. Reserveer een regenachtige zaterdag om het boek goed in te vullen. Naast het foto plakken kun je ook enkele herinneringen en verhalen van de avonturen die je hebt beleeft op schrijven in het boek. Zo kun je nog jaren lang na genieten van deze top vakantie!

Geef een reactie