Een hypotheek, hoelang zit je er aan vast?

Als je een hypotheek afsluit, betekent dit dat je hier tientallen jaren aan vast kan zitten. Voordat je geld leent, is het altijd van belang om te weten dat geld lenen geld kost. Wanneer je een hypotheek aanvraagt, betekent dit ook dat je vast zit aan de hypotheekrente. Je betaalt namelijk rente over de hypotheek. Dit wordt dan ook wel hypotheekrente genoemd. Je hebt de mogelijkheid om een hypotheek voor 10 jaar en 20 jaar af te sluiten. Als je eenmaal de juiste hypotheek hebt gevonden, dan kun je verder gaan zoeken naar een geschikt en betaalbaar huis.

Hypotheekrente, hoe lang kun je dit behouden?

Aan een hypotheekrente kun je erg lang vast zitten. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om 30 jaar vast te zitten aan je hypotheek rente. Hypotheekrente 30 jaar vast betekent dat je maandelijks minder betaalt dan als je 20 jaar vast zit aan de hypotheekrente. Bij de bank heb je de mogelijkheid om te kiezen in welke termijnen jij de lening terugbetaalt. Of je de hypotheekrente in 10,20 of 30 jaar terug kunt betalen, ligt vooral aan je inkomen. De meeste mensen kiezen voor 10 of 20 jaar. 

Hypotheekrente berekenen

Wil jij weten hoeveel hypotheekrente jij ongeveer moet betalen aan de bank? Dan is het eerst van belang om de bank te kiezen waar jij de hypotheek wilt afsluiten. Wanneer je dit hebt gedaan, kun je de hypotheek berekenen. Het berekenen van de hypotheekrente kun je via het internet gemakkelijk doen. De volgende zaken zijn belangrijk bij het berekenen van een hypotheek.

 

  • Inkomen

  • Bron van inkomen

  • Alleenstaand/gehuwd 

  • Vaste lasten 

 

Wanneer je dit hebt ingevuld, kun je kijken of je de mogelijkheid hebt om een hypotheek af te sluiten. Als je te weinig inkomsten hebt of juist te veel vaste lasten, is het niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Om er achter te komen of jij een hypotheek kunt nemen, kun je dit bij de bank opvragen. 

Wat als je geen mogelijkheid hebt op een hypotheek?

Als je te weinig inkomsten hebt, betekent dit dat je geen mogelijkheid hebt op het krijgen van een hypotheek. Wil jij in de toekomst toch een hypotheek afsluiten? Dan kun je kijken voor een nieuwe baan of wellicht een loonsverhoging. Na een aantal jaar kan het voorkomen dat je een loonsverhoging krijgt waardoor je wel de mogelijkheid hebt om een hypotheek af te sluiten.

Geef een reactie