Slakken bestrijden is een hele uitdaging

Je ziet ze momenteel weer overal: naaktslakken. Gruwel jij ook al bij het idee van zo'n glibberig dier op je terras? Dan ben je niet de enige! Maar slakken zijn ook nog eens dieren die flinke overlast kunnen veroorzaken. Zo zijn ze gek op jouw net aangelegde moestuin en smullen ze van jouw sierplanten. Slakken bestrijden is echter nog lang niet gemakkelijk. Het liefst doe je dat natuurlijk op een zo milieuvriendelijke manier. Goed nieuws: er zijn verschillende milieuvriendelijke manieren om van je de slakken in je sier- of moestuin af te komen. Slakken bestrijden is geen leuk klusje, maar het is wel noodzakelijk!

Slakken bestrijden met aaltjes

Je kunt aaltjes tegen slakken inzetten om de slakkenplaag in je moestuin in toom te houden. Deze nematoden dragen bacteriën met zich mee die dodelijk zijn voor slakken. De aaltjes zullen de slakken via de natuurlijke lichaamsopeningen, zoals de mond en de anus, binnendringen. Ze laten daar dan de bacteriën achter en de slak zal sterven. Nu ben je er vast bang dat je iedere dag een compleet slakkenslagveld zult aantreffen, maar niets is minder waar. De aaltjes of nematoden zullen slakken bestrijden onder de grond. Je ziet de slakken dus echt niet meer terug.

Wat als je maar een paar plantjes wilt beschermen?

Dan kun je voor een andere oplossing gaan. Je kunt dan, in plaats van slakken bestrijden, slakken ontmoedigen. Dat klinkt misschien een beetje laf, maar wanneer je het op de juiste manier toepast, zullen de slakken vanzelf een andere plek zoeken. Kies bijvoorbeeld voor Anti-Slakkenringen. Deze plaats je heel gemakkelijk over je nieuwe aanplant. Door de kraag om de ring kunnen de slakken niet meer bij je sla, boontjes, afrikaantjes of andere plantjes komen. Wil je er zeker van zijn dat er niet per ongeluk toch een slak over de rand weet te kruipen? Dan kun je er ook nog deksels bij bestellen.

Een grotere oplossing voor een moestuin

Heb je een paar regels sla geplant en wil je dat de slakken eruit blijven? Dan kun je een speciale barrière plaatsen om die regels heen. Een voordeel is dat de slakken niet meer bij je sla kunnen komen, een ander voordeel is dat het heel netjes staat. Je moet er dan natuurlijk wel voor zorgen dat binnen de barrière geen slakken meer zijn. Anders schiet deze oplossing zijn doel voorbij. Ook speciale netten tegen slakken zijn een goede en wat meer lowbudget oplossing.

Geef een reactie